No 2015. gada 15. oktobra līdz 2018. gada 14. oktobrim Latvijas Universitātes zinātnieki kopā ar partneriem no Eiropas un Āfrikas piedalīsies projektā “Starptautiskais diploms dabaszinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas skolotājiem / eSTEM” (International Diploma for School Teachers in STEM Education / eSTEM) Erasmus+ 2. pamatdarbības „Kapacitātes stiprināšana augstākās izglītības jomā” (Cooperation for innovation and the exchange of good practices – Capacity Building in Higher Education) ietvaros.

Projekta mērķis ir veidot jaunu kvalificētu dabaszinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas skolotāju paaudzi, kas spēj nodrošināt atbilstošu un inovatīvu mācīšanu STEM mācību priekšmetos (S (science) – dabaszinātnes, T (technology) – tehnoloģijas, E (engineering) – inženierzinātnes, M (mathematics) – matemātika) un kas spēj veicināt skolēnu pašpaļāvību, loģisko domāšanu, problēmu risināšanas prasmes, kā arī skolēnu kompetenci tehnoloģiju, inovāciju un izgudrojumu jomā, lai viņi būtu gatavi un spējīgi iegūt augstāko izglītību un strādāt eksakto zinātņu jomā. Latvijas Universitāti šajā projektā pārstāvēs Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas zinātniskā institūta (LU PPMF PZI) vadošie pētnieki Manuels Fernandezs, Irina Maslo, Svetlana Surikova un pētniece Tamāra Pīgozne; Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas (LU PPMF PN) vadītāja, profesore Rudīte Andersone, profesore Lūcija Rutka un docente Daiga Kalniņa, kā arī Bioloģijas fakultātes vadošā pētniece Rita Birziņa. Šajā projektā LU zinātnieki sadarbosies ar deviņām ārzemju partnerinstitūcijām (t.sk. ar septiņām iestādēm no Ēģiptes (četras universitātes, divas ministrijas un viena NVO), ar Glāzgovas Kaledonijas universitāti (Glasgow Caledonian University GCU) no Lielbritānijas, kā arī ar Karalisko Tehnoloģiju institūtu (Royal Institute of Technology KTH) no Zviedrijas).  Kā jau tika minēts, Ēģipti šajā projektā pārstāvēs septiņas institūcijas:
  1. Ain Šams Universitāte (Ain Shams University ASU) – projekta pieteicējs un koordinators;
  2. Nīlas Universitāte (Nile University NU);
  3. Ēģiptes E-mācīšanās universitāte (Egyptian E-Learning University EELU);
  4. Aleksandrijas Universitāte (Alexandria University AU);
  5. Ēgiptes Izglītības ministrija (Ministry of Education MOE);
  6. Ēģiptes Komunikācijas un informācijas tehnoloģiju ministrija (Ministry of Communications and Information Technology MCIT);
  7. Nevalstiskā organizācija Misr El Kheir (MEK).
LU PPMF PZI direktors, vadošais pētnieks un eSTEM projekta vadītājs Manuels Fernandezs uzsver: “Dalība šajā projektā mums būs vēl viens solis uz priekšu PZI vīzijas īstenošanā – kļūt par vienu no vadošajiem pedagoģijas zinātnes pētnieciskajiem institūtiem Baltijas reģionā un ieņemt nozīmīgu vietu Eiropas un citu valstu zinātniski pētniecisko institūtu vidū. Projekts mums dos iespēju sadarboties ar augsti kvalificētiem partneriem dabaszinātņu un eksakto zinātņu jomā, izmantojot aktuālākās inovācijas skolotāju izglītībā e-mācīšanās un IKT sfērā. Projekta gaitā mēs arī veiksim transformējošu pētījumu, lai radītu inovāciju kultūru Latvijā, sadarbojoties ar vides pakalpojumu nozaru partneriem, radot sinerģiju ar biznesu un sekmējot zinātnes sadarbību ar tautsaimniecību”. LU PPMF PN vadītāja, profesore un eSTEM projekta vadošā pētniece Rudīte Andersone saskata projekta nozīmību LU PPMF Pedagoģijas nodaļas ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā: “Es uzskatu, ka projekts ir ļoti nozīmīgs divu iemeslu dēļ: pirmkārt, tiks paaugstināta pasniedzēju kapacitāte un, otrkārt, tiks dažādotas un pilnveidotas studiju programmas (gan esošas, gan jaunas)”. 2015. gada 1. oktobrī jaunuzceltajā Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Torņakalnā ir notikusi pirmā projekta pārstāvju darba tikšanās ar nolūku iepazīties ar projekta aktivitātēm, darba grafiku, kā arī vienoties par darba pienākumu sadali. 2015. gada novembrī ir plānota LU projekta komandas vadītāja Manuela Fernandeza dalība eSTEM projekta sadarbības partneru iepazīšanās seminārā, kas notiks Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

Dalīties